French Open Synchroonzwemmen – Nationale Duetten Jong Oranje geven indrukwekkend visitekaartje af

Van donderdag 6 april tot en met zondag 9 april werden in Sète, Frankrijk de French Open Junioren synchroonzwemmen gehouden. De Nederlandse zwembond KNZB vaardigde haar twee Nationale Junioren duetten af: Kim Schallenberg en Manolya Yapar, beide uit Capelle aan den IJssel en Rebecca Duyverman uit Hoofddorp  en Vivienne van Eenennaam uit Alphen aan den Rijn.

Prestaties van formaat

Frankrijk, een sterk synchroonzwemland, werd door de KNZB gezien als een mooi platform om te zien waar haar duetten internationaal staan. Gerichte trainingen, een trainingsstage door de Japanse Saho Harada, krachttrainingen, en lenigheidstrainingen maakten dat beide duetten hoge punten zwommen bij de duetten vrije uitvoeringen. Schallenberg en Yapar reikten daarin net iets verder. Met 74.775 punten eindigden zij in de voorronde op een 4e plaats. Duyverman en Van Eenennaam pakten de 7e plek met precies een punt minder: 73.775. Prestaties van formaat die het beleid van de nationale zwembond in de “duettenbenadering” ondersteunen en voorlopig tonen het goede pad in te zijn geslagen.

Met de technische wedstrijd op zaterdag bleek nog wel wat te winnen. Het duet Schallenberg/Yapar zakte terug naar een 5e plaats en het duet Duyverman/Van Eenennaam naar een 9e plek. En dat terwijl ieder van de zwemsters, inclusief reservezwemster Mayra Burger, persoonlijke puntenrecords zwom.

’s Lands eer

Uiteindelijk zwemt bij dit soort toernooien het beste duet per afvaardiging, waarbij de punten van de uitvoering en de technische wedstrijd bij elkaar worden opgeteld. Het duet Schallenberg/Yapar kreeg de taak ’s lands eer hoog te houden en deed dat met verve. Met een uniek puntentotaal voor hun finale uitvoering van 76.7 punten viel hen uiteindelijk een vijfde plaats ten deel.

De twee duetten werden begeleid door de Nederlandse bondscoach synchroonzwemmen Jitske Cornielje en door teammanager Irma Kok.

Blije coach

Cornielje had vooraf al goede verwachtingen van beide duetten en die bleken uit te komen. Cornielje: “mooie pr’s onder internationale druk tot stand gekomen, strakke en indrukwekkende uitvoeringen en voldane gezichten. We zijn absoluut op de goede weg. Zo’n 74.8 en later nog eens een 76.7 van Kim en Manolya zijn echt puntentotalen waar je met een 2001 duet internationaal mee voor de dag kunt komen. Hun finale uitvoering kenmerkte zich door perfectie, energie en overtuiging, hetgeen werd gezien door de jury! En wat te denken van de 73.8 van Rebecca en Vivienne, door een internationaal jurylid al aangeduid als de nieuwe Nederlandse tweeling…hun eerste internationale toernooi en hun derde wedstrijd samen en dan al zulke punten. Mooie plaatsingen ook, zeker als je de concurrentie bekijkt. Hier staat een blije coach! Dit toernooi vormde voor de zwemsters een serieus meetmoment: hoe zouden ze zich houden in een internationaal veld en ten opzichte van elkaar? Als we ook op technisch vlak door kunnen pakken dan kunnen we best ergens komen…en dan dromen we echt stiekem van Olympische spelen .”

Voor de uitslag en een filmpje van de finale klik hier!

sete bec ste kim

Beeldmateriaal: Ronald van Eenennaam

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *