Instroom & doorstroom

Instroom & doorstroom

Het talentontwikkelingsprogramma van de KNZB omvat een laag binnen het synchroonzwemmen waarin sporters worden begeleid om het beste uit zichzelf te halen. Dat begint bij de vereniging en loopt via het opleidingsteam, het talentteam naar de juniorenselectie met als einddoel de seniorenselectie.

Via onderstaande menu kunt u meer informatie lezen over de gehele structuur.

 

 

 

Gedurende het seizoen screent de bondscoach te samen met de overige coaches, paramedisch staf, sporters. Analyse geschiedt op basis van resultaten. Tijdens de Synchrobeat volgt screening op lichaamsbouw, bewegingen (snelheid, amplitude), flexibiliteit en eventueel op uitvoering. 

Een potentiele selectie sporter wordt gevraagd deel te nemen aan een proeftraining. Gedurende de proeftraining beoordeeld de bondscoach te samen met het overige technische kader nogmaals op de reeds genoemde onderdelen. Na de proeftraining volgt een afwijzing of uitnodiging voor de proefperiode van 1 maand. Gedurende 1 maand mogen de geselecteerde sporters twee maal per week meetrainen met de selectie. Op deze manier kan de bondscoach de sporters op techniek, mentaal, fysiek en attitude beter leren kennen. 

Aan het einde van de proefperiode volgt er een evaluatiegesprek met de bondscoach, sporter te samen met de ouders/ verzorgers en de verenigingscoach. Indien beide partijen positief zijn over een vervolg is de sporter definitief geselecteerd voor het opleidingsteam van de KNZB.  

Geselecteerde sporters blijven in principe voor 1 jaar geselecteerd. Naast ontwikkeling kijkt het begeleidingsteam naar ontwikkelingen op het technisch, mentaal, fysiek vlak en naar attitude en sociale context. Aan het einde van het seizoen vindt er met iedere sporter te samen met haar verenigingscoach en ouders/ verzorgers een persoonlijk gesprek plaats over de voortgang binnen het programma. 

Het is van belang dat we sporters goed monitoren gedurende het seizoen. De bondscoach en de assistent coaches geven de sporters hierover terugkoppeling tijdens de trainingen en er worden gedurende het seizoen diverse meetmomenten gepland omtrent lenigheid en uithoudingsvermogen.

Gedurende het seizoen vindt er per sporter een voortgangsgesprek plaats. Tijdens dit gesprek geeft de bondscoach sporttechnische terugkoppeling over het de progressie van de sporter. 

In principe is de geselecteerde sporter in feite de ‘proces-eigenaar’ van haar opleiding, van haar ontwikkeling en heeft, hoe jong ook, de verantwoordelijkheid over haar doen en laten. 

De synchroonzwemster stroomt door binnen het programma indien zij aantoonbare progressie heeft getoond. Naast progressie kijkt het begeleidingsteam naar ontwikkeling op techniek, mentaal vlak, fysiek vlak, lichaamsbouw, lenigheid, attitude en sociale context.

Ook moet een synchroonzwemster voldoende belast kunnen worden om het programma te kunnen volgen. Overleg tussen de bondscoach en overig technisch kader bepaalt welke sporters doorstromen. 

In de ideale lijn stroomt de sporter door van het opleidingsteam naar het talentteam, juniorenselectie en als laatste naar de senioren selectie (HPC sporter). 

Het kan zijn dat de progressie niet verloopt zoals verwacht. In dat geval is het mogelijk dat een sporter het HPC moet verlaten. Voor de uitstroom is de beoordeling van de bondscoach en het overige technisch kader bepalen. 

Aan het einde van ieder seizoen wordt bepaald welke sporters instromen, uitstromen of doorstromen naar 1 van de selecties. 

Gedurende het seizoen organiseert de KNZB enkele ministages. Deze ministages worden gepland op donderdag, vrijdag en zaterdag. Het doel van deze ministages is om sporters te introduceren in de trainingen volgens de principes van het talentteam van de Nationale selectie synchroonzwemmen en om van enkele sporters de progressie te blijven volgen gedurende het seizoen. Het zijn vooral leuke en leerzame trainingen ter aanvulling op de verenigingstrainingen.

De samenstelling van sporters die uitgenodigd worden voor de ministages kan wisselen. De eerste stage in het seizoen is voor Age I sporters, de overige stages voor Age I en Age II sporters. Sporters worden geselecteerd op basis van resultaten, lichaamsbouw, bewegingen (snelheid, amplitude), flexibiliteit en eventueel uitvoeringen. 

Indien je wordt uitgenodigd voor een ministage is ook je coach van harte welkom tijdens de stage. Hij/ zij kan meekijken met de trainingen en de bondscoach van alles vragen over de inhoud van de trainingen en het krijgen van tips. 

Selectie voor de ministage betekend niet automatisch ook selectie voor de opleidingsploeg van de KNZB.