Spaanse Esther Jaumà nieuwe bondscoach synchroonzwemmen

De KNZB heeft de Spaanse Esther Jaumà aangesteld als bondscoach voor het synchroonzwemmen. Vandaag ondertekenden Jaumà en KNZB het contract op het bondsbureau in Nieuwegein. De KNZB wil met de inzet van een fulltime coach voor het topsportprogramma en talentontwikkeling de wereldtop bereiken met het duet.

Voor een goede toekomst van het synchroonzwemmen in Nederland is het beleid van de KNZB het afgelopen jaar gericht op duetten, zowel in talentontwikkeling als topsport. Na een analyse van het eerste seizoen wordt het ingezette beleid en het huidige programma van 3 dagen per week verder door ontwikkeld met als doel om de wereldtop te bereiken met een duet. De KNZB start daarom in september met een centraal fulltime programma, mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Haarlemmermeer en Sportcomplex Koning Willem Alexander in Hoofddorp. De KNZB was voor het nieuwe seizoen op zoek naar een fulltime bondscoach voor haar topsportprogramma.

Technisch directeur Andre Cats is blij met de komst van Esther Jaumà. “Esther heeft veel internationale ervaring en veel kennis van synchroonzwemmen op topsportniveau. Daarnaast heeft zij in het verleden ook gewerkt met talenten, die zij naar een hoger niveau bracht. Esther was in Spanje de laatste jaren verantwoordelijk voor het senioren programma van solo en duet. Op de WK in Boedapest vorige maand heeft ze met haar sporters goede resultaten behaald, 5e bij de duetten en 2e bij de solo. Het is een compliment voor het Nederlandse synchroonzwemmen dat een topcoach van dit kaliber kiest voor Nederland. Het goede optreden van Noortje en Bregje op het WK heeft hier zeker aan bijgedragen. We hopen met de inzet van Esther ons duet verder te ontwikkelen met als doel deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.”

Esther Jaumà wordt verantwoordelijk voor een groep van 12 sporters in het topsportprogramma synchroonzwemmen. Deze bestaat uit 1 senioren duet met een fulltime programma (6 dagen per week trainen in Hoofddorp) en 5 junioren/ jeugd duetten met een parttime programma. Esther zal ondersteund worden door vrijwillige coaches. Daarnaast wordt gewerkt aan alle andere voorwaarden voor een volwaardig topsportprogramma zoals krachttraining, (para)medische voorzieningen, mentale begeleiding en lifeskill coaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *